Markalar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur. Bu nedenle Türkiye sınırları dışında faaliyet gösteren firmaların mutlaka iş yaptıkları ülkelerde de marka başvurusu yapmaları gerekmektedir. Marka tescili alınmadan girilen ülke pazarlarında maddi- manevi hak kayıpları yaşanabilmektedir.
Yurt dışında marka tescili için çeşitli tescil sistemleri bulunmaktadır.
Ülkesel marka tescilinde her ülkenin prosedürü ve maliyetleri farklılık göstermektedir. Başvuru yapılan ülkede kayıtlı bir vekil üzerinden işlem yapılması zorunludur. MYMARK, tüm dünyada yıllardır ikili ilişkililerinin güçlü olduğu, güvenilir vekillerle sizlere en kaliteli hizmeti vermektedir.
Uluslararası Marka Tescili, merkezi İsviçre Cenevre’de bulunan WIPO – World Intellectual Property Office aracılığıyla toplamda 106 ülke ve bölgeye başvuru yapabilmeye olanak sağlayan bir sistemdir. Türkiye bu sisteme 1999 yılında dahil olmuştur.
Uluslararası marka tescil sistemi ile yapılacak başvurular üye ülkelerin bir kısmını veya tamamını kapsayabilir. Bu tarz bir başvuru için markanızın Türkiye’de ya da herhangi bir ülkede başvuru/ tescilli olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu başvuru sistemi, merkezi İspanya Alicante’de bulunan EUIPO – European Union Intellectual Property Office tarafından yürütülmektedir. Tek bir başvuru ile 27 Avrupa Birliği ülkesini* kapsayan marka tesciline sahip olmak mümkündür.
OAPI, merkezi Kamerun Yaoundé’de bulunan, kendi ulusal marka ofisleri olmayan 17 ülkede aynı anda tescil almayı sağlayan bir topluluktur.
OAPI üye ülkeleri: Benin, Gine, Moritanya, Burkina Faso, Gine Bissau, Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Ekvator Ginesi, Kamerun, Togo, Fildişi Sahilleri, Kongo, Komorlar, Gabon, Mali.
Bu ülkelerin hiçbirinde ülkesel başvuru mümkün değildir.
ARIPO, 1976 yılında İngilizce konuşan Afrika ülkelerinin bir araya gelerek sınai mülkiyet alanında ortak bir uyum oluşturmak adına kurduğu bir yapıdır.
Bu yapı kapsamında bulunan ülkeler Botsvana, Lesotho, Liberya, Malavi, Namibya, Svaziland, Tanzanya, Uganda, Sao Tome and Prıncipe ve Zimbabve’dir.
Bu ülkelerin tamamı için aynı anda başvuru yapılabilirken, EUTM ve OAPI’den farklı olarak tek tek ülke seçmek de mümkündür.